XO-NL

De top 10 van 2019 van Glenn

02 december 2019 - 275 remove_red_eye

Log in om te beoordelen.

Het jaar is alweer bijna voorbij en daarmee ook een geweldig jaar aan games. Afgelopen jaar was ik niet echt te spreken over alles wat uitgekomen was, maar in 2019 voel ik mij daar toch een stuk tevredener over. Natuurlijk waren er in 2018 ook goede games, begrijp me niet verkeerd, maar 2019 heeft mij tevreden achter gelaten. Ik kan nu alleen nog maar met smart wachten op 2020 en al het moois wat nog uit gaat komen, vooral met de nieuwe generatie consoles in het verschiet. Hieronder vinden jullie mijn top 10 van 2019 en we bouwen het lekker op richting de top.

10. Frostpunk: Console Edition

Uiteraard kon Frostpunk niet uit mijn top 10 weg blijven. Ik ben al sinds mijn kindertijd een groot RTS fan en haal hier dan ook uren plezier uit. Frostpunk was dit jaar toch verreweg de beste RTS game die op consoles is verschenen. Daarnaast is het RTS aanbod op consoles ook gewoon karig, maar ik merk in 2019 dat hier wel een groeiende factor in is gekomen. In Frostpunk ben je de leider van wat hoogstwaarschijnlijk de laatste stad op aarde is. Het is aan jou om te zorgen dat je bewoners niet doodvriezen, maar ook gelukkig zijn. Je stad moet dan ook groeien, wat het steeds lastiger maakt. Dit klinkt simpel, maar er zijn toch een aantal gamemodes te spelen en zo kun je het jezelf zo moeilijk maken als je wilt. Ook is het grafisch dik in orde en draagt de muziek bij aan de grimmige sfeer die in het spel hangt.

9. World War Z

Iedereen kent de film World War Z wel. Het was dan ook zonder twijfel dat deze game gehyped zou worden door het internet. Ik was ook gehyped toen ik lucht kreeg van deze game, ik hou namelijk van zombie games! Maar World War Z is niet de doorsnee zombie game die je de afgelopen tijd voorgeschoteld hebt gekregen. Nee, World War Z bleek een spirituele opvolger van de Left 4 Dead games, die wereldberoemd zijn en op de dag van vandaag nog steeds gespeeld worden. Het maakt voor mij dan ook helemaal niets uit dat je maar een handjevol levels en characters hebt. Het spel is gewoon zo leuk en uitdagend, dat je het blijft spelen op een steeds moeilijkere graad. Daarnaast komt er regelmatig nieuwe content uit voor het spel, zowel gratis als betaald.

8. Greedfall

Greedfall was destijds toch wel één van de lopende hypes op het internet. Het spel is een RPG die zich afspeelt in de 17e eeuw. Je kan dit spel zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wil, wat het zeer veelzijdig maakt en toegankelijk voor een breed publiek (als je van RPG houdt althans). Zowel de muziek als graphics zijn echt mooi in Greedfall, alleen de character models waren van mindere kwaliteit. Gelukkig verandert dit niks aan de kwaliteit van het verhaal en de lengte ervan, want dit is namelijk heel diepgaand en breed. Een echte RPG game dus!

7. Control

Control is een gouden combinatie van filmachtige cutscenes en geweldige gameplay. Het verhaal heeft veel diepgang met veel verzamelbare objecten om je beeld nog completer te maken. Verder zit Control vol met rariteiten, spanning, actie en sci-fi. Het is lang geleden dat er zo'n leuke game met psychische krachten is uitgekomen, dit specifieke genre is wel op twee handen te tellen. Dit, in combinatie met de uitwerking, maakt dit voor mij dan ook zo een bijzonder leuk spel.

6. Call of Duty: Modern Warfare (singleplayer & multiplayer)

Ook in 2019 mochten we uiteraard weer een nieuwe Call of Duty verwachten, want er is nog geen jaar voorbij gegaan zonder, sinds het eerste deel in 2003. Ook bij Call of Duty had ik dit jaar mijn twijfels, want afgelopen jaar (met Black Ops 4) was voor mij een regelrechte Call of Duty ramp. Ik bedoel maar, een Call of Duty zonder singleplayer. Wat dachten ze wel niet. Maar goed, in 2019 hebben ze dit gelukkig recht gezet. Modern Warfare heeft één van de beste campaigns in een Call of Duty die ik me kan herinneren, alleen is hij wat aan de korte kant. Maar voor de rest is het spel gewoon super leuk om te spelen, ondanks dat er geen zombiemode in zit dit jaar. Er moet nog wel veel gewerkt worden om het spel te optimaliseren, vandaar ook de wat lagere plaats in mijn top 10.

5. Star Wars Jedi: Fallen Order

Dit was toch wel een spel waar ik vooraf heel veel twijfels bij had. De trailers en gameplay zagen er op video allemaal geweldig uit, maar was dit echt wat we gingen verwachten? Of maakten ze ons weer eens lekker met de mooiste stukjes uit het spel? Gelukkig was het dit keer geen flauwekul en hebben we eindelijk, na jaren, weer een degelijke Star Wars game in onze handen. Ze hebben een juiste keuze gemaakt door deze game singleplayer only te maken, want het verhaal past echt goed in het Star Wars universum. Hier en daar nog wat gesleutel aan de gameplay en dan had deze game wel iets hoger in mijn lijst gestaan.

4. The Outer Worlds

The Outer Worlds, gemaakt door de makers van onder andere Fallout New Vegas. Wat had ik me verheugd op deze game zeg. En het was het wachten waard, al zeg ik het zelf.  Het spel geeft je een authentiek Fallout gevoel, maar dan in combinatie met Borderlands. Het verhaal zit goed in elkaar, er zit volop humor in het spel, de gameplay is vloeiend en het werkt om de één of andere manier verslavender dan Fallout (in mijn geval althans). Alleen jammer van die lange loading screens. Het is overigens geen spel wat in de smaak zal vallen bij iedereen, maar als je Fallout ook leuk vind, ga je hier wel van kunnen genieten.

3. Metro Exodus

De Metro franchise is er een die mij altijd diep heeft aangesproken. Metro heeft alles wat je in een singleplayer game zoekt. Maar het mooiste van Metro is toch wel het verhaal wat elk deel weer in elkaar overvloeit met terugkerende elementen. Dit in combinatie met de metro stelsels en radioactieve landschappen van Rusland, zorgen voor een sfeer die je bij zal blijven.

2. Gears 5

Gears 5 is het zesde en langverwachte deel in deze franchise. Na de eerste vier delen (incl. Judgement), zijn ze een nieuwe weg ingeslagen met Gears of War 4. Je gaat hier aan de slag met nieuwe personages en een compleet nieuwe verhaallijn, maar de essentie van Gears is altijd gebleven. Met Gears 5 slagen ze hier bijzonder goed in naar mijn mening, de echte Gears magie is weer terug en de gameplay en het verhaal is waanzinnig en uiteraard weer vol actie.

1. A Plague Tale: Innocence

A Plague Tale: Innocence is een game waarover, naar mijn mening, te weinig over gesproken wordt in de gaming community. Het lijkt wel alsof deze niet genoeg gewaardeerd wordt, maar tegelijkertijd is dat in mijn ogen wel de beste game van 2019. Het verhaal dat hier verteld wordt is werkelijk ijzersterk en zo meeslepend. Als je eenmaal aan het spelen bent, wil je gewoon niet meer stoppen. De duisternis die los is gelaten over het spel, slokt je helemaal op.

Redacteur:

Glenn

Reacties (0)

    Wees de eerste die reageert! Plaats een reactie

Reageren op dit item
Log in om een reactie te plaatsen
Ben je nog geen lid? Registreer dan meteen!