XO-NL

Xbox Backwards Compatibility

19 september 2017 - 151 remove_red_eye

Log in om te beoordelen.

In juni 2015 werd er tijdens de E3 conferentie door Microsoft een verrassende mededeling gedaan. Nog datzelfde jaar zouden we enkele Xbox 360 games kunnen spelen via de Xbox One console door het principe dat Backwards Compatibily (BC) is genoemd. Het aantal games die speelbaar zouden zijn via de Xbox One zou al snel een totaal van 100 bereiken. De zaal ontplofte van enthousiasme! Ikzelf zat ook flabbergasted in de bank te kijken. Wauw… Al die 360 games, met zoveel sentiment er in. Het leek me heerlijk om die opnieuw te kunnen spelen op de One. Inmiddels zijn we ruim 2 jaar verder, zijn er ruim 400 Xbox 360 games speelbaar op de One en is er tijdens de E3 conferentie van dit jaar aangekondigd dat er ook klassieke Xbox games speelbaar gemaakt zullen gaan worden voor de Xbox One. Tijd om de balans op te maken. 

Hoe werkt het?

Via het Backwards Compatibility (BC) principe kun je games van een eerdere generatie console(s) afspelen op de huidige generatie console, de Xbox One. Dit principe is gratis, maar is alleen mogelijk bij games die hiervoor geschikt gemaakt zijn. Is een game geschikt en heb je deze ooit op je Xbox 360 digitaal aangeschaft? Dan kun je deze via het “klaar om te installeren” tab op je One downloaden en spelen. Heb je de Xbox 360 game op schijf? Ook dan kun je de game spelen op je Xbox One, simpelweg door de schijf in je One console te doen en de game te installeren.

Als je een BC speelt, wordt er op je One console het menu van de Xbox 360 gesimuleerd. Je kunt door de knoppen “select” en “menu” van je One controller het 360 menu oproepen en gebruiken zoals je dat gewend was op je Xbox 360 console. Het is nu ook mogelijk om print screens te maken en filmpjes die de DVR app van je One console.

Welke games zijn/worden BC?

Niet alles Xbox 360 titels zijn te spelen op je One. En dat ligt niet perse aan Microsoft, maar vooral aan de ontwikkelaars die met Microsoft in gesprek moeten gaan over allerlei rechten die aan zo’n game gekoppeld zijn. Daarnaast hoeft het niet altijd financieel aantrekkelijk te zijn voor een ontwikkelaar als zo’n oude game BC wordt. Een remaster versie zal dan bijvoorbeeld minder verkopen. Heb jij een 360 game die je ontzettend graag als BC game zou willen spelen? Dan kun je op het User Voice Forum stemmen. Echter, zoals al gezegd geeft het geen garantie dat de game daadwerkelijk BC zal gaan worden.

Vanaf de herfst dit jaar zullen ook de eerste klassieke Xbox BC worden. Tot nu toe zijn er slechts 2 titels aangekondigd, Crimson Skies: High road to revenge en Fuzion Frenzy. Verder is bekend dat de hoeveelheid klassieke Xbox games die BC gaan worden kleiner zal zijn dan die van zijn grote broer Xbox 360. Ook worden er geen achievements toegevoegd aan de klassieke Xbox games. Klik hier voor de complete lijst met BC games.

BC games aanschaffen

Bijkomend voordeel van het BC principe, is dat er elke maand 2 gratis Xbox 360 titels speelbaar zijn op de One via het Games With Gold programma. De titels die hierin beschikbaar komen, worden namelijk automatisch toegevoegd (voor zover dat nog niet zo was) aan de BC lijst. Elke maand 4 gratis games voor Gold members dus!

Voor het aanschaffen van (GWG) 360 games die BC zijn is het wel belangrijk om een geldige betalingsmethode te hebben. De 360 marketplace is namelijk een apart systeem ten opzichte van de Xbox One Store. Wat je het beste kunt doen is een PayPal account aanmaken via www.paypal.com. Als je dit hebt gedaan, kun je een bankrekeningnummer koppelen aan dit PayPal account. Eenmalig dien je €25 tegoed toe te voegen aan je account voordat je verder kunt (je kunt dit er later weer af halen als je dat wilt). Als je dit gedaan hebt, ga je naar www.account.microsoft.com om PayPal toe te voegen als geldige betalingsoptie voor je Microsoft account. Wanneer dit gelukt is, kun je elke maand zowel de GWG voor de Xbox One als die van de 360 zonder problemen downloaden. Het is ook mogelijk om een credit card toe te voegen als geldig betalingsmiddel.

BC, interessant of niet?

Inmiddels zijn er dus ruim 400 Xbox 360 games BC gemaakt en zullen de eerste klassieke Xbox games dit jaar nog volgen. Blijkbaar wordt het BC principe door de Xbox gamers veelvuldig gebruikt, anders zou Microsoft hier natuurlijk niet in investeren. Maar als ik naar mezelf kijk, kan ik niet zeggen dat ik er veel gebruik van maak. Ja natuurlijk heb ik mijn persoonlijke favorieten, zoals Far Cry 3 en Battlefield 3 weer even aan geslingerd en heb ik daar enorm van genoten. Maar er komen zoveel leuke games uit voor de Xbox One zelf, dat het voor mij geen noodzaak is om telkens terug in het 360 archief te duiken. Daarnaast heb ik als verzamelaar mijn Xbox 360 console nog in huis en kan ik dus spelen wat ik wil en wanneer ik dat wil. Uiteraard is het prettig om alles op één console te doen dus op zich vind ik het zeker een waardevolle toevoeging. Zeker ook voor mensen met minder ruimte in hun financiële budget geeft het absoluut meer mogelijkheden.

Redacteur:

Jolina

Reacties (0)

    Wees de eerste die reageert! Plaats een reactie

Reageren op dit item
Log in om een reactie te plaatsen
Ben je nog geen lid? Registreer dan meteen!