XO-NL

Stay - Xbox One reveal

19 januari 2018 - 308 remove_red_eye

Log in om te beoordelen.

Binnenkort mogen we een nieuwe titel met de naam "Stay" op de Xbox One verwelkomen. Dit is een adventure game waar je als jezelf speelt. Je bent in een online chatroom beland met een zekere 'Quinn'.

Stay speelt zich real-time af. Dit wil zeggen dat elke minuut in het echte leven er ook eentje is in de game, of je xbox nu uit staat of dat je een ander spel speelt, de tijd zal blijven doorlopen. Het is trouwens wel even handig om te weten dat Quinn ontvoerd is en voor dood is achtergelaten in een of andere gure kamer met alleen een oude pc en internet die hem gezelschap houden. Wat er verder in de game gebeurd is helemaal afhankelijk van jouw keuzes.


Stay is niet gebaseerd op of ontstaan uit talloze ontvoeringen of online gesprekken.  Maar op gesprekken met denkbeeldige vrienden en hoe interessant het zou zijn om een game rondom dit concept te maken. Ook is het irrationeel sturen van berichten op je telefoon, het vragen om advies en de bijkomende emoties meegenomen in dit concept. Nu is het in Stay niet zo dat je een denkbeeldig personage speelt of dat je hier mee praat, je bent wel 'echt'.

Vanuit dit concept zijn de ontwikkelaars met drie hoofd ideeën gaan spelen, die ze wilden nastreven tijdens de ontwikkeling. Allereerst wilden ze een eerbetoon maken aan de klassieke boeken van 'Choose Your Own Adventure' waar ze mee zijn opgegroeid. Ten tweede vonden ze het idee van een volwassen Tamagotchi met emotionele behoeften (in plaats van fysieke behoeftes) erg leuk. En tenslotte willen ze de controle zoveel mogelijk wegnemen bij de gebruiker waardoor je meer het gevoel krijgt dat je een soort hulpje bent, die niet de leiding heeft in het verhaal.


Wat de makers de afgelopen jaren ook erg is opgevallen, is dat onze samenleving erg ongeduldig is geworden. Iedereen lijkt ongeduldiger te zijn om een spel in te springen en dat mag wel een tikkeltje minder. Om deze reden is het spel ook een ietwat tragere speelervaring. Er is bewust gekozen voor ingebouwde pauzes die de aandacht moeten trekken en de kans geven voor serieuze momenten en zelfreflectie. Er worden in deze game bewust wat regeltjes en controversies gebroken die tegenwoordig als standaard gezien worden. Hun doel hiermee is de gamer één te laten worden met geduld en medeleven, dezelfde kwaliteiten die je in het echte leven ook nodig hebt voor een goede en gezonde vriendschap.

Voor enkele spelers kan deze game nogal confronterend zijn. Er lopen aardig wat mensen op onze wereldbol rond, die in een soortgelijke situatie hebben gezeten. Deze game laat dan ook zeker goed zien wat het nut is van de juiste mensen om je heen die je willen helpen. Maar ook wat voor gevolgen het kan hebben als er niemand klaar staat voor je.

Kan jij Quinn in deze moeilijke tijd bijstaan, of laat je hem aan zijn lot over? Er zijn zeven mogelijke eindes in Stay. Waarvan er veel dodelijk kunnen zijn afhankelijk van hoe je het spel speelt. Bekijk hier de reveal trailer van Stay.

Redacteur:

Glenn

Reacties (0)

    Wees de eerste die reageert! Plaats een reactie

Reageren op dit item
Log in om een reactie te plaatsen
Ben je nog geen lid? Registreer dan meteen!